Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη 255 διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Μαΐου 06, 2014

Ξεκίνησε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη η δίκη 255 διαδηλωτών που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σάρωσαν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013. Ποινές κάθειρξης που κυμαίνονται από ένα έως 12 χρόνια ζητά για τους κατηγορούμενους ο εισαγγελέας.
Πάντως ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, δήλωσε...
στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θεωρεί πιθανό να καταδικαστούν με ποινές φυλάκισης.
Τόνισε επίσης ότι το κατηγορητήριο έχει κενά καθώς όλοι οι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες παρόλο που τα εν λόγω περιστατικά έλαβαν χώρα σε διαφορετικές ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασης την Τρίτη, μία ομάδα 32 κατηγορουμένων άρχισε να παρουσιάζει την υπερασπιστική της γραμμή. Οι ακροάσεις θα διεξάγονται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον ολόκληρο τον Μάιο.
Οι διαδηλωτές, περιλαμβανομένων επτά ξένων υπηκόων, κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων, όπως παραβίαση του δικαιώματος στις διαδηλώσεις, πρόκληση υλικών ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες ή χώρους λατρείας, επίθεση, αντίσταση κατά της αρχής, τραυματισμό μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης, κλοπών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Μεταξύ των γεγονότων για τα οποία δικάζονται είναι η είσοδος πολλών δεκάδων διαδηλωτών στο τέμενος Ντολμαμπαχτσέ στις όχθες του Βοσπόρου, προκειμένου να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις κοντά στα γραφεία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Το περιστατικό αυτό είχε προκαλέσει την οργή του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος είχε κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι εισέβαλαν φορώντας τα παπούτσια τους και ότι κατανάλωσαν μπίρα μέσα στο τέμενος. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε τότε από την αστυνομία, ο ιμάμης του τζαμιού είχε επίσημα διαψεύσει τον Ερντογάν, δηλώνοντας ότι κανείς δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ.
Σημειώνεται ότι η δίκη των 26 προσώπων που κατηγορούνται ότι υπήρξαν οι υποκινητές του κινήματος του Ιουνίου του 2013 ξεκινά τη 12η Ιουνίου σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 8.000.
  • Blog Archive