Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Δε σταματά να μας εκπλήσσει η αντιλαϊκή συμμαχία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την ΕΕ για το πόσο οργανωμένοι και αποφασισμένοι είναι για να ξεπουλήσουν κάθε τι δημόσιο, να κλέψουν... και το τελευταίο ευρώ από τον εργαζόμενο και να πετάξουν τη νέα γενιά στο περιθώριο. Και τι μηχανεύτηκαν πάλι οι αθεόφοβοι, προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτές τις περιβόητες "αναγκαίες" περικοπές στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στο στρατό;
Να ξεκινήσουν να μαζεύουν τις στολές που χρησιμοποίησαν οι φαντάροι κατά τη διάρκεια της θητείας τους ώστε να τις ανακυκλώνουν για τη κάλυψη αναγκών των νεοσυλλέκτων. Ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα υποβάθμισης των όρων διαβίωσης, της εκμετάλλευσης/καταπίεσης των φαντάρων και των εργαζομένων στο στρατό. Αλλά και μια σαφή προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος της υποχρεωτικής στράτευσης στους φαντάρους και τις οικογένειες τους, αφού η παροχή μεταχειρισμένων ειδών ωθεί τους νεοσύλλεκτους να αγοράσουν αυτοί καινούργια. Παράλληλα, οι διοικητές των ΚΕΝ, σε διατεταγμένη υπηρεσία, δεν εφαρμόζουν την οδηγία του ΑΓΕΣ Μανωλά να δίνονται καινούργια είδη στα ΚΕΝ, όπως συνέβη στο ΚΕΤΘ Αυλώνα. Ψέματα και παραβίαση οδηγιών πάνε χέρι-χέρι…

Αλλά το θέμα αυτό έχει ήδη ανοίξει, και υπάρχει προηγούμενη σχετική αρθρογραφία. Για να είμαστε κι εμείς συγκεκριμένοι:Αναφερόμαστε στο σήμα που στάλθηκε τέλη Απριλίου σ΄ όλες τις μονάδες με υπογραφή του υποστράτηγος Α. Καπράλου και ζητά από τους οπλίτες να παραδώσουν πριν την απόλυσή τους το σύνολο των υλικών που έχουν παραλάβει πλην εσωρούχων, καλτσών, πηληκίου, μπερέ, υδροδοχείο και ταμπελών. Τα ζητήματα που εγείρονται γύρω από αυτό όμως είναι πολλά και δεν αφήνουν περιθώριο διαπραγμάτευσης.
·         Ζητήματα λογικής και νομιμότητας: Η βασική αντίθεση που το διέπει είναι ότι οι φαντάροι καλούνται να επιστρέψουν κάτι που είναι ιδιοκτησία τους, αφού το έχουν πληρώσει μέσω των κρατήσεων από το μισθό τους. Σκεφτείτε σε άλλη περίπτωση να αγοράζετε ρούχα και αφού τα είχατε πληρώσει, ο φρουρός στην είσοδο του καταστήματος να τα ζητούσε πίσω προκειμένου να σας αφήσει να φύγετε!!!!! Συγκεκριμένα ο μηνιαίος μισθός του οπλίτη έγκειται στα πολύ περισσότερα ευρώ από αυτά που ο οπλίτης στο τέλος παραλαμβάνει σε ρευστό, 8.7 ευρώ (έτσι δε μας λένε οι διοικητές όταν διαμαρτυρόμαστε για το άθλιο επίδομα των 8.7 ευρώ. Η διαφορά είναι οι κρατήσεις που έχουν γίνει για όλα τα αναλώσιμα που κατανάλωσε-χρησιμοποίησε ο ίδιος, τα έξοδα σίτισης-στέγασης, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.. Σε αυτά προφανώς συμπεριλαμβάνονται και τα ρούχα του. Σημαντικό σημείο στο οποίο θα επανέλθουμε.
·         Ζητήματα υγιεινής: Όσον αφορά τώρα τη χρήση των μεταχειρισμένων ρούχων, δε μένουν και πολλά να πει κανείς παρά μόνο να αναλογιστεί το προφανές. Οι παραλλαγές αγγαρείας του κάθε φαντάρου, που είναι βουτηγμένες στον ιδρώτα και τη βρομιά, έστω και πλυμένες πρόκειται να τις ιδρώσει και να τις βρομίσει ο επόμενος νέος. Για τις αρβύλες το αφήνουμε στη φαντασία σας. Μικρόβια και μύκητες θα είναι στη καθημερινότητα του φαντάρου.
·         Ζητήματα πολιτικής: Σκοπίμως θα παραλείψουμε τα πολλά λόγια, για το πως τέτοιες λογικές συνδέονται και εντείνουν την πολιτική του μαύρου μετώπου που θέλουν μια χώρα βορά στα συμφέροντα των ολιγαρχών και το λαό της έρμαιο των προθέσεών τους. Θα αναρωτηθούμε όμως για το εξής, πόσα λίγα λεφτά έχει ο ελληνικός στρατός στη διάθεσή του και αναγκάζεται να φθάσει σε τέτοια ξεφτίλα; Όταν για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και μόνο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, όταν τα ΚΨΜ του στρατού παραχωρούνται σε ιδιώτες, όταν εντείνεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις και αποστολές των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ!
·         Ζητήματα προθέσεων: Τι μπορεί να σηματοδοτεί ένα τέτοιο μέτρο; Αν το δει κανείς σε σχέση με τις όλες αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις, εύκολα συμπεραίνει ότι οι φαντάροι μπορούν πολύ άνετα να γίνουν από τη μία απλήρωτοι εργάτες και αντικαταστάτες του πολιτικού και όχι μόνο προσωπικού και από την άλλη πηγή κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου (δες εκδότες, φωτογράφους, ταχυφαγεία κτλ). Δεν φτάνει μόνο αυτό όμως, γιατί αν το δει κανείς σε σχέση με αυτά που γίνονται σε όλη την κοινωνία, τη λογική της απαξίωσης θεσμών (υγεία, παιδεία) και των παζαριών με επιδοτήσεις και χορηγήσεις από την άλλη, μάλλον αποτελεί κομμάτι του παζλ για την εξυπηρέτηση και ενίσχυση της ολιγαρχίας, των μεγάλων συμφερόντων.
·         Ζητήματα αξιοπρέπειας: Δεν είναι απαραίτητο κανείς να έχει διαβάσει TZU SUN ή CLAUSEWITZ για να καταλάβει τι σημαίνει για έναν στρατιώτη να φορά μεταχειρισμένη στολή. Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι και το πρώτο πράμα που του λένε μόλις εισέλθει στο στρατόπεδο. Το μήνυμα από τους πάνω πάντως είναι ξεκάθαρο για το νεολαίο που μπαίνει στο στρατό. Του το λένε και όλα τα μνημόνια και τα τσιράκια της μαφίας. Νέε είσαι αναλώσιμος, σε θέλουμε πειθήνιο, υποταγμένο, χωρίς δικαιώματα και φωνή. Αν διαφωνείς, θα σε κυνηγήσουμε είτε με τα δικαστήρια είτε με τα ΜΑΤ. Είτε με κρατήσεις και ποινές είτε με την απειλή της εφορίας όπως θα δείτε παρακάτω.
            Στο Τ/Γ.Ε.ΕΘ.Α. ακόμα ένας φαντάρος δεν επέστρεψε το πληρωμένα ρούχα πίσω με αποτέλεσμα όμως να κινηθούν διαδικασίας από την μεριά της διαχείρισης υλικού ώστε το κόστος τους να μπει μέσω χρεωστικού στην εφορία.
            Το πρώτο πράμα με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος ήταν οι έλλειψη πληροφοριών από τους αρμόδιους σχετικά με την ήδη πληρωμή των ρούχων ως κρατήσεις στο μισθό του όπως έχουμε τόσες φορές επισημάνει. Ακόμα όμως και κάτω από της επίμονες προσπάθειες του απολυόμενου να εξηγήσει τη θέση του στα κατάλληλα γραφεία (από τη στρατολογία έως το διοικητή τάγματος) η απάντηση ήταν η ίδια, ότιυπάρχει διαταγή που δεσμευτικά ορίζει τι υποχρεούται ο οπλίτης να επιστρέψει και αν δε γίνει αυτό υπογραφή για την απόλυση δεν μπορεί να μπει.
            Έπειτα και σύμφωνα με τη διαταγή, τέθηκε το ερώτημα στο νεαρό αν αναλαμβάνει την ευθύνη της απώλειας (εκεί έπρεπε να ενταχθεί η δικαιολογημένη άρνησή του) των ρούχων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για το χρεωστικό ή αν όχι ώστε να προχωρήσει Ε.Δ.Ε.. Εδώ πρέπει να σταθούμε γιατί όταν ο ίδιος αρνήθηκε να μπει στην κατηγορία της απώλειας αφού τα ρούχα ήταν δικά του, τονίσθηκε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αφήνοντας ανοικτό το πώς και πότε μπορεί να λήξει η όλη ιστορία. Επιπλέον, υπήρχαν αφηρημένα σχόλια για το ασήμαντο της πράξης του, απειλές για τη δυνατότητα να καταφύγει η διοίκηση σε ποινή φυλάκισης καθώς και για ενδεχόμενη καθυστέρηση του πέρατος της διαδικασίας και παραλαβή πολιτικής ταυτότητας.
            Από τη μεριά μας είμαστε ξεκάθαροι, το γιατί είναι σημαντική η άρνηση επιστροφής το αναλύσαμε, η διοίκηση δεν μπορεί να τιμωρήσει για μη υπακοή σε παράνομη διαταγή, όπως επίσης και το σημαντικότερο, την τελευταία μέρα που μαζεύονται υπογραφές απόλυσης, ο νέος είναι ήδη πολίτης και απλά διεκπεραιώνει τη διαδικασία αυτή, κάθε τέτοια τιμωρία τότε είναι αδίκημα. Επίσης, αν δε συντρέχει τιμωρία από τα πριν με φυλάκιση που ξεπερνά το τέλος της θητείας, κανείς δεν έχει δικαίωμα να μη δώσει τη ταυτότητα στον απολυόμενο και να καθυστερήσει και την τυπική απόλυσή του. Αν γίνει κάτι τέτοιο θεωρείται ποινικό αδίκημα, παρακράτησης δημοσίων εγγράφων.
            Τελικά ο φαντάρος επέλεξε να προχωρήσει η λύση με το χρεωστικό. Αλλά και εδώ πρέπει να σταθούμε γιατί μετά από προσπάθειες της διαχείρισης υλικού να μπορέσει να κοστολογήσει τα είδη και άρα το πληρωτέο ποσό, δεν βρέθηκαν οι κατάλληλοι κατάλογοι με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην γνωρίζει το ποσό που η διαταγή θέλει να ξαναπληρώσει για τις δικές του στολές!
Εξηγούμε ότι όλη η διαδικασία είναι παράτυπη και βασίζεται πάνω σε μια παράνομη διαταγή.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της παράνομης αυτής διαταγής, την ακύρωση των διαδικασιών επαναχρέωσης των παραλλαγών στους φαντάρους που αρνούνται να τις παραδώσουν.
Δεν πέφτουμε θύματα της τυπικής ή άτυπης τρομοκρατίας, των απειλών και "φιλικών" συμβουλών
Όλοι οι φαντάροι να βγουν στην αναφορά από σήμερα κιόλας και να αρνηθούν να υπακούσουν παράνομες εντολές που τους κλέβουν.
Καλούμε και τους άλλους συναδέλφους τους της 2013 Ε ΕΣΣΟ να κάνουν το ίδιο αμφισβητώντας στη πράξη την άθλια πολιτική του ΥΕΘΑ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΗΜΕΝΑ ΕΙΔΗ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΕΙΔΗ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ-ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ
 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

diktiospartakos.blogspot.com
  • Blog Archive