Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Μια «τοξική βόμβα» εξερράγη σε λίμνη του Καναδά

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2014
Μια περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή Καριμπού στην Βρετανική Κολούμπια στον Καναδά, ξεκίνησε νωρίς το πρωί της 4ης του Αυγούστου του 2014 όταν το χωμάτινο φράγμα που είχε κατασκευαστεί ώστε να συγκρατεί τόνους αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή έσπασε απελευθερώνοντας σε  10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού περίπου 1,3 δισεκατομμύρια γαλόνια των μολυσμένων απορριμμάτων...
 
Το φράγμα κάλυπτε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα και ήδη από τις 8 Αυγούστου, ο Μπράιαν Κινος, πρόεδρος της Imperial Metals υποστήριζε ότι ήταν «σχεδόν άδειο».

Τα τοξικά απόβλητα που χύθηκαν στην λίμνη της περιοχής μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη οικολογική καταστροφή επηρεάζοντας άμεσα την αλιεία σολομού και αναγκάζοντας την προσωρινή παύση της. Επίσης είναι δυνητικά απειλητική για το οικοσύστημα του ποταμού Frase προς τα δυτικά.

Η Imperial Metals & Power Ltd είναι η μεταλλευτική εταιρία που δραστηριοποιείται στην περιοχή από το Δεκέμβριο 1959. Αυτή τη στιγμή διαθέτει ορυχεία στην Βρετανική Κολούμπια, και ένα στη Νεβάδα. Τα ορυχεία περιλαμβάνουν στο Όρος Polley, έναν ανοιχτό λάκκο χαλκού και δυο ορυχεία χρυσού και κόκκινου χαλκού. Η εταιρία μέσω εκπροσώπων της απέκλειε οποιαδήποτε οικολογική καταστροφή στην περιοχή.

Προηγουμένως η λίμνη Polley ήταν ένας καλοκαιρινός προορισμός διακοπών, και ιδανική για κολύμπι και ψάρεμα. Επίσης ήταν πηγή πόσιμου νερού για τις γύρω κοινότητες και τους κατοίκους. Τώρα είναι σημείο τοξικότητας και η κυβέρνηση προειδοποιεί για την υγεία προσπαθώντας να καθαρίσει τη λίμνη-εαν αυτό είναι δυνατό. Μάλιστα θα αρχίσει διανομή του πόσιμου νερού στους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές.

Οι γύρω κοινότητες που είχαν αγωνιστεί κατά της μεταλλευτικής εταιρίας τώρα λένε πως ο μεγαλύτερος τους φόβος έγινε πραγματικότητα. Κατά τους ίδιους πρόκειται για μια τοξική βόμβα που εξερράγη.

«Ζητώ συγγνώμη για ό, τι συνέβη» είπε από την πλευρά του ο Μπράιαν Κίνος. «Αν με ρωτούσατε πριν από δύο εβδομάδες, εάν αυτό θα μπορούσε να συμβεί, θα έλεγα ότι δεν μπορούσε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλιστεί και να προστατευθεί ο σολωμός».

Όμως, είναι αβέβαιο πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί το οικοσύστημα, να απαλειφθούν οι επιπτώσεις της μόλυνσης και να αποκαστασταθεί το μέλλον των κατοίκων της περιοχής, τόσο για την ποιότητα ζωής αλλά και για την οικονομία τους.
 
 
tvxs
  • Blog Archive