Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Για άλλους τα πλούτη και οι χαρές και γι’ άλλους η… ελαστική εργασία. 
 
Αυτό συμβαίνει (και) στα δύο εργοστάσια της ΙΜΑΣ-ΣΥΡΜΑ Α.Ε. στο Βόλο, όπου τρία τέσσερα μεγαλοστελέχη αμείβονται με περίπου 1.000.000 ευρώ ετησίως και οι υπόλοιποι περίπου 250 εργαζόμενοι σε αυτά εξαναγκάζονται να υπομείνουν την απόφαση της διοίκησης για εκ περιτροπής εργασία.
 
Κι όμως, η βιομηχανία ήταν κερδοφόρα και το πρώτο εξάμηνο του 2014. Και να σκεφτεί κανείς, επίσης, πως η δουλειά στα ελαστικά είναι από τις πλέον βαριές και ανθυγιεινές εργασίες… 
Η ΙΜΑΣ-ΣΥΡΜΑ, η οποία είναι γερμανικών συμφερόντων και διαθέτει ξεχωριστά εργοστάσια για τους ιμάντες και για τα σύρματα, κάνει λόγο για επικείμενη πτώση των παραγγελιών, δηλαδή πιθανές μελλοντικές ζημίες, για να μειώσει εδώ και τώρα τις αποδοχές των εργαζόμενων. «Λησμονεί», ωστόσο, να ενημερώσει πως μέχρι σήμερα οι παραγγελίες έρρεαν μεγαλοπρεπώς. Όπως κι αν έχει, οι εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν ακόμα και 350 ευρώ από το μισθό τους.

Είναι ενδεικτικά όσα «ωραία διαφημιστικά» αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα τής ΣΥΡΜΑ Α.Ε. (ιδρύθηκε το 1994):«Έχοντας επεκταθεί τα τελευταία χρόνια με διάφορες επενδύσεις, σήμερα η ετήσια παραγωγική της ικανότητα είναι μεγαλύτερη των 5.500 τόνων υψηλότατης ποιότητας συρματόσχοινου, λειτουργώντας 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός τού εργαστηρίου καθώς και το προηγμένο σύστημα ποιοτικού έλεγχου, μας δίνουν πληθώρα πλεονεκτημάτων έναντι των ανταγωνιστών μας». Πώς συνάδουν όλα αυτά με τα προβλήματα τα οποία χρησιμοποιεί ως επιχείρημα η εταιρεία, μόνο η ίδια το ξέρει. Γι’ αυτό, άλλωστε, και το δικαστήριο απόρριψε αυτήν την εβδομάδα τα ασφαλιστικά μέτρα κατά τής απεργίας που ζήτησε η διοίκηση… 

Ο παραλογισμός και η προκλητικότητα των συγκεκριμένων εργοδοτών ξεπερνούν κάθε όριο αφού έφτασαν στο σημείο, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή οφειλών προς τους εργαζόμενους που προέρχονται μέσα από όρο τής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), να τους προτείνουν το δρόμο τής επίσχεσης εργασίας. Μάλιστα η εξωφρενική αυτή πρόταση περιλαμβάνεται στο δικόγραφο που κατάθεσε η διοίκηση κατά του Σωματείου των Εργαζομένων στη βιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι εργαζόμενοι στην ΙΜΑΣ-ΣΥΡΜΑ εξαιρέθηκαν σκανδαλωδώς από την υπαγωγή τους στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) εξαιτίας σχετικής απόφασης του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, ο οποίος απόκλεισε τον κλάδο τού ελαστικού. Κι αυτό μολονότι οι συνθήκες εργασίας τους θα έπρεπε να τους κατατάσσουν πρώτους στον πίνακα των ΒΑΕ…

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία, η οποία μετατράπηκε σε διαρκείας, και ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας ώστε να συγκληθεί τριμερής επιτροπή και να ανακληθεί η «παράνομη, βεβιασμένη κι εξοντωτική» απόφαση της διοίκησης της εταιρείας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), Ευθύμης Θεοχάρης επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr πως η εταιρεία προχωρά σε αυτήν την κίνηση μόνο και μόνο για να μειώσει το εργατικό κόστος.

«Θα δείχναμε μεγαλύτερη κατανόηση αν η επιχείρηση είχε καταγράψει ζημιές έστω και για ένα εξάμηνο. Δεν μπορεί, όμως, να προχωρά σε τέτοιου είδους αποφάσεις με ένα μήνα πτώσης παραγγελιών. Οποιαδήποτε εταιρεία έχει το δικαίωμα από το νόμο για την εκ περιτροπής εργασία, αλλά μόνο όταν βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση και προκειμένου να μην προβεί σε απολύσεις. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την ΙΜΑΣ-ΣΥΡΜΑ. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι με τις ατομικές συμβάσεις που είχαν υπογράψει, αμείβονταν με βάση όσα πρόβλεπε η καταργημένη κλαδική τους σύμβαση. Το κατώτερο ημερομίσθιο ήταν, δηλαδή, στα 35 ευρώ. Ποτέ δεν είχαν υπερβολικούς μισθούς, ακόμα και στις καλές εποχές», υπογραμμίζει ο κ. Θεοχάρης.
 
 
  • Blog Archive