Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Σφαγή μαθητών από Ταλιμπάν σε σχολείο

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2014
Πάνω από 140 άνθρωποι στην πλειονότητά τους (132) μαθητές, ανήλικοι και ενήλικοι, σκοτώθηκαν στο Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν μετά από μια επίθεση Ταλιμπάν σε στρατιωτικό σχολείο, στο οποίο φοιτούν από μικρά παιδιά μέχρι ενήλικες σπουδαστές. 
 
Περίπου 500 μαθητές και δάσκαλοι εγκλωβίστηκαν στις εγκαταστάσεις ...Η επίθεση των Ταλιμπάν ξεκίνησε με δύο εκρήξεις και στη συνέχεια οι ένοπλοι εισέβαλαν εντός στρατιωτικού σχολείου ανοίγοντας πυρ. Ακολούθησε μαζική επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας και σύμφωνα με αξιωματούχους σκοτώθηκαν και οι έξι δράστες. Η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, ανακοίνωσαν. Πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένα παιδιά έχουν πυροβοληθεί στο στήθος και στο κεφάλι γεγονός που παραπέμπει σε εκτέλεση. Οι ταλιμπάν έκαψαν και μια δασκάλα μπροστά στα μάτια των μαθητών. Πάνω από 200 είναι οι τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε πως «πολλοί μαθητές κατάφεραν να διαφύγουν, ωστόσο οι μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές δεν είχαν την ίδια τύχη». Όπως σημειώνει πρόκειται για μια πρωτοφανής επίθεση που προκαλεί οργή σε ολόκληρη τη χώρα και παράλληλα θέτει ζητήματα για την ασφάλεια των σχολείων.

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. «Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος. Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό», είπε, ανακοινώνοντας πως σε αυτόν τον πόλεμο έχει ζητηθεί και η συνδρομή του Αφγανιστάν. Όπως υπογράμμισε σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει όλοι να είναι ενωμένοι.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Πακιστάν, σύμφωνα με το Al Jazeera, ανέφερε πως οι δράστες έχουν εντολή να πυροβολούν μόνο τους μεγαλύτερους ενήλικους μαθητές. «Στείλαμε έξι άνδρες για την επίθεση αυτή, ανάμεσά τους ελεύθερους σκοπευτές και καμικάζι ζωσμένους με εκρηκτικά. Είχαν την εντολή να πυροβολήσουν εναντίον όλων των ενηλίκων σπουδαστών αλλά να μην πλήξουν τα παιδιά», δήλωσε ο Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι.

«Είναι μια επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν» δήλωσε αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Μετά τις αναφορές για το θάνατο δεκάδων μαθητών, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επιτέθηκαν στο σχολείο «επειδή ο στρατός επιτίθεται στις οικογένειές μας και θέλουμε να νιώσουν τον πόνο μας».

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν είχαν προειδοποιήσει ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεών τους σε περιοχές που ο έλεγχος της κεντρικής κυβέρνησης είναι μειωμένος.

πηγή
  • Blog Archive